top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Linscheer

Lage rugpijn

profielen van cliënten


Elke week zie ik meer dan 30 mensen met allemaal een ander profiel.

In de serie "Profielen van cliënten" belicht ik één van de cliënten die ik onlangs gezien heb.

In deze aflevering het verhaal van John, een vader en een hardwerkende man van 40 jaar.


Ik schrijf man, maar eigenlijk kijk ik naar hem als een jonge gozer. Dat komt omdat het een bekende van me is. Ik zie hem nog altijd eerder als een jongeman, dan als een man van 40. Hij oogt van de buitenkant fit en sportief en is altijd goed gekleed. Zo op het eerste gezicht lijkt hij vol energie midden in de wereld te staan. Zo ken ik hem, dus zo zie ik hem ook.


40 jaar

Hoe ik hem ken en hoe ik hem zie doet echter niets af aan het feit dat het een man is van 40 jaar. Op je veertigste wordt je al geregeld geconfronteerd met beginnende degeneratie van je lichaam. Je bent iets stijver dan toen je 25 was. Een avondje doorhangen geeft een langere kater dan vroeger. Je herstelt minder snel van een training en je merkt dat je nu wel echt een warming up nodig hebt, terwijl dat vroeger niet echt noodzakelijk was. Vroeger herstelde je vanzelf na een blessure, maar vanaf een jaar of 40 moet je er echt iets voor doen. Omdat mannen van 40 met een sportief verleden soms moeite hebben met het feit dat zij hun veerkracht aan het verliezen zijn, zijn ze niet altijd geneigd om gestaag weer het trainen op te bouwen nadat ze een blessure hebben gehad. (Zo herkenbaar om te denken dat je verder kunt gaan met het trainen oppakken op het zelfde niveau als waar je uitgestapt bent met een blessure).


Hernia

Een jaar geleden heeft deze jongeman een wat drukke tijd meegemaakt. Veel werkstress, vaak lange dagen zittend op zijn kantoor overuren maken en te weinig fysiek afwisselende inspanning. Thuis was hij eerder geneigd om lui op de bank te hangen want zijn kruit was behoorlijk verschoten op zijn werkdag. Het waren de lockdown jaren in de coronatijd. Het sociale leven stond in Nederland stil. Hij werd er niet vrolijker op. Het was in die tijd dat John begon te voelen dat zijn rechter bil zeer begon te doen. Later kwam zijn rugpijn erbij en nog later struikelde hij ineens over zijn rechter voet bij het lopen. John had lage rugpijn met neurologische uitval. John had een hernia. Manuele therapie deed hem eerder kwaad dan goed, dus daar stopte we mee. De enige remedie op dat moment bleek looptherapie. Elke dag tenminste 30 minuten wandelen samen met zijn vrouw. Het heeft ervoor gezorgd dat zijn klacht zienderogen afnam. Gelukkig had hij geen blijvende zenuwschade. Zijn uitval verdween en John kon weer door.


Padel

Het ging eigenlijk hartstikke goed met John. Maar twee weken terug maakte hij de klassieke fout die zo typerend is voor mannen van 40 met een sportief verleden. Hij was er heilig van overtuigd dat hij nog altijd die fitte jongeman van toen was met ook de bijbehorende lichamelijke fitheid. Hij had immers al geruime tijd geen last meer van zijn rug. In die hoedanigheid gaf hij dan ook de volle 100% toen hij voor het eerst ging padellen en dat heeft hem de das omgedaan, want de volgende ochtend stond hij op met een pijn in zijn rug. Geen zenuwuitval dit keer en geen uitstraling naar zijn been.


Behandeling

Deze herhaling van onderrugpijn zal hoogstwaarschijnlijk binnen 3 tot 6 weken volledig zijn verdwenen. Dit is geen chronische lage rugpijn, maar episodische, of recidiverende lage rugpijn, zoals dat heet. De eerste drie tot zes weken zal in het teken staan van rustig helen. gewoon wat wandelen en niet te lang zitten. Bij accute ontstaansmomenten is moeder natuur als eerst aan zet. Dat kunnen we hoogstens ondersteunen met manuele therapie en medical taping.

De periode na het eerste herstel kunnen we benutten zodat John niet nog een keer last van zijn lage rugpijn krijgt als hij gaat sporten. Concreet houdt dat in dat we samen een schema gaan opstellen om de kloof te overbruggen tussen hoeveel zijn rug nu aan kan en wat hij straks weer aan moet kunnen. weer fit en strek worden dus.38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page